TIBI Cup 2019 pre KFC

5. január 2019
V prvu novoročnú sobotu sa vo vynovenej športovej hale v Šali konal už 19. ročník Halových majstrovstiev okresu Šaľa o pohár fi. TIBI. O víťazstvo bojovalo 12 mužstiev v troch štvorčlenných skupinách. Naši chlapci mali v skupine A za súperov postupne Kráľovú n/V, Hody a obhajcu trofeje Betonáris Šaľa. V skupine B si to rozdali Šaľa U19, FC Saliby jun., Diakovce a Šaľa – Veča. Skupina C bola zložená z teamov Močenku, Hájskeho, Trnovca a piatoligových Vlčian.

Otvárací zápas obstarali vlaňajší viťaz Betonáris Šaľa s nováčikom z Hodov, ktorý boli na turnaji vôbec poprvýkrát. A začalo sa hneď zostra, bol to zápas ako remeň a skončil sa deľbou bodov 3:3, keď na víťazstvo mohli dosiahnuť oba celky. Ďalší zápas na turnaji už bol za účasti nášho mužstva, na úvod sme dostali Kráľovú n/V, ktorá po dlhšej prestávke prihlásila v lete mužstvo do 7.ligy Šaľa-Galanta a nevynechali ani tohtoročný TIBI cup. Ich sympatické snaženie však bolo proti našim málo. Po pekných kombináciách na jeden dotyk sme si schuti zastrieľali a súperovi sme po góloch Borisa Masára-2, Turňu-2, Radima Kotlára a Denisa Rábeka uštedrili 6 gólovú nádielku. V ďalšom zápase čakal našich nováčik turnaja, ktorý mal v bránke veľkú oporu F.Valenského a vo svojom strede šikovných halových hráčov. Zápas to bol ako na hojdačke a nakoniec skončil ďalšou remízou 3:3, keď za našich skórovali R.Kotlár, Turňa a Lalák. V poslednom zápase v skupine sme proti sebe mali vlaňajšieho víťaza Betonáris, ktorí majú vo svojich radoch futsalistov Andyho Práznovského a Stana Glofáka, ktorý udávali prím a vydržali na palubovke snáď s jedným striedaním. Naši však koncentrovaným a bojovným výkonom naklonili misky váh na našu stranu a vyrovnaný zápas kto z koho sa na záver už zmenil na exhíbíciu. Po góloch Denisa Rábeka-2, Fraňa Kalabu-2, Tomáša Lenického, Pištu Laláka a Mareka Mrázika skončil zápas 7:3 v náš prospech. V skupine sme skončili na 1. mieste ktoré nám zaručovalo postup priamo do štvrťfinále.

Trochu hrala proti nám vyše 5-hodinova prestávka, kedy hrozilo že sa hráči usedia a stvrdnú. Chlapci sa ale veľmi rýchlo spamätali a ožili keď zistili že súperom budú susedia z Močenku. Na derby sa predsa každý teší a vytiahnuť sa chcú hráči oboch mužstiev! Močenok vedený novým trénerom Gabim Vrbom v skupine veľa vody nenamútil a skončil bez bodu na poslednej priečke. V osemfinále však zmenil taktiku, začal točiť iba 6-7 hráčov a dirigovaný nestarnúcim Radom Paľom, ktorý bol zároveň aj najlepším hráčom susedov a bojovným Romanom Vencelom vyradili poľahky juniorov zo Salíb. Takže derby ako sa patrí mohlo začať. Naši nenechávali nič na náhodu viedli po góloch D.Tótha, R.Kotlára, Laláka v 7. minúte už 3:0. Močenok však 2 gólmi zdramatizoval dianie na palubovke a bolo na čo pozerať. Najnapínavejší zápas rozuzlil až Matúš Turňa keď dal našim upokojujúci náskok a stanovil na konečných 4:2! V semifinále sme narazili na dobre hrajúci Trnovec n/V, chlapci podali veľmi sústredený výkon a naše góly padali po krásnych akciách na jeden dotyk po väčšinu do prázdnej bránky. Postupne sa triafali Denis Rábek-2, Radim Kotlár a gólu sa dočkal aj náš najužitočnejší hráč Matej Bleho. Za hostí korigoval šikovný Čapičík za stavu 4:0. Pri tomto zápase sa už chytili aj diváci a začali vytvárať výbornu atmosferu ktorá vygradovala vo finále v ktorom sme sa stretli so súperom z našej A skupiny Hodmi. Hralo sa opatrne, naši chlapci šikovne držali loptu na 1-2 dotyky, zatial čo súper hral jednoducho a spoliehal sa na brankára Valenského a jeho milimetrové dlhé prihrávky na dobre stavaných útočníkov, ktorý vpredu zakrývali loptu a nebezpečné boli hlavne ich spätné prihrávky, po ktorých sa neraz zapotil aj Boris Masár. Skóre finálového zápasu otváral po signále z rohu Denis Rábek, Hody však vyrovnali Szilvásim. Netrvalo dlho a misky váh naklonil na našu stranu opäť s chuťou hrajúci Denis Rábek. Po tomto góle sme sa trošku nechali uniesť atmosférou v hale a v eufórii sme začali útočiť a chceli zápas rozhodnúť čo najskôr v náš prospech, žial doplatili sme na to nepokritím Cséfalvayho a ten poľahky zasunul do prázdnej bránky - 2:2. Našich to však nerozhodilo a pár minút pred koncom rozhodol o našom víťazstve netradične pravačkou matador Fraňo Kalaba.

Krásne finále a ešte krajší turnaj zhodli sa všetci zúčastnený. V tento deň šťastie sadlo na nás Kráľovanov, kedže ešte aj 1.cenu v tombole si odniesol náš bývalý vynikajúci stopér Imrich Šoka. Bývala dlhoročná opora zadných radov si domov odniesla sušičku prádla.

Turnaj priniesol množstvo dramatických zápasov, bol vzácne vyrovnaný, žiadny zápas nebol dopredu vyhratý a mužstvá sa navzájom rešpektovali. Vyrovnanie v posledných sekundách v zápase Vlčany – Hody keď strelou od polky trafil nechytatelne brankár Valenský, zopakoval z brankárskeho postu aj Kristián Matušica v zápase Šaľa U19- Hájske 3 sekundy pred záverečným klaksónom. Drámy priniesli všetky penaltové rozstreli, v ktorých sme videli radosť aj slzy, to všetko nám priniesol tohtoročný pohár fi. TIBI. V každom teame sa predstavilo pár výnimočných hráčov, ktorí sa zapísali do pamätí divákov a zvedavých trénerov. V tíme piatoligových Vlčian bola radosť pozerať na Csabu Takácsa, ktorý snáď ani nestriedal a jeho minutáž bola takmer 100%-ná, alebo šikovného Molnára, ktorý motal hlavu obrancom. Trnovec ťahal kapitán Čapičík, Močenok nestarnúci Rado Paľo, ktorý vo svojom veku dáva mladým krásny príklad ako treba tento šport milovať. Niečo podobné je na Veči Tomi Pál. V Betonárise boli nositeľmi kvality skúsený Andy Práznovský so Stanom Glofákom, tento rok im však chýbal aj kus šťastia. Kráľová n/V bude mať čo robiť,aby udržala po tomto turnaji vo svojich radoch najlepšieho strelca Adama Tótha, či šikovného brankára Ballána. V týme Hájskeho to bol už tradične kolektív, ktorý ťahal za jeden povraz, avšak aj tu vynikal Ivan Callo, Marek Kaduc, či univerzál Kristián Matušica. Diakovce sa mohli oprieť o Pagáča v útoku a Čurgaliho v bránke. Našu káru zasa ťahali Lalák, Kotlár R., Bleho, Masár, Kalaba, či Rábek, avšak víťazstvo nám priniesol hlavne sústredený kolektívny výkon!

Skončil sa teda 19.ročník turnaja o Halového majstra okresu Šaľa, mnohí hovoria že najlepší turnaj za posledné roky, prišlo naň vyše 800 platiacich divákov, ktorých obslúžilo cca 140 hráčov na palubovke. Kto neprišiel môže ľutovať, my ostatný sa už teraz tešíme na jubilejný 20. ročník, ktorý bude výnimočný...


Created by Arnold Creations