Rozpŕchnuté kráľovské talenty. Kde nám utiekli?

29. novembra 2015
Práca s mládežou na dedine je veľmi náročná, hlavne v dnešnej dobe, ktorá futbalu príliš nepraje. Deti majú mnoho možností na podstatne pohodlnejšie trávenie voľného času. Ak nejaké z detí ukáže čo i len časť zo svojich kvalít, už ho aj zlanária kluby z vyšších súťaží. Práca našich mládežníckych trénerov Imra Sklenára a Viktora Úja v prípravke, Ľuba Straňáka pri starších a mladších žiakoch či Ruda Blaška v dorast je napriek ich kvalite a zanietenosti veľmi náročná.

Ten, kto túto prácu nikdy nerobil, ťažko uverí, s čím všetkým musia tréneri cez týždeň zápasiť, aby mužstvo pripravili na víkendový zápas. Okrem toho, že okolité kluby dlhodobo čerpajú mládežnícky „materiál“ z Hornej Kráľovej, nám pred 2-3 rokmi nepomohlo, že u nás nefungovala prípravka, resp. fungovala bez súťažných zápasov a turnajov.

Vtedy boli naše nádeje odlákané do susedného Močenku, kde, bohužiaľ, niektoré zostali dodnes (podobný problém mali v Hájskom), po prípade tradične do Šale. Momentálne už u nás fungujú 4 mládežnícke mužstvá, ktoré sú v akcii, a teda majú všetky už aj zápasovú prax každý týždeň. Jeden pomyselný vlak nám už utiekol a je to škoda, pretože trénerom by sa pracovalo podstatne ľahšie s väčším počtom hráčov, a samozrejme, s väčšou kvalitou.

Len pre zaujímavosť a štatistku si môžeme predstaviť chlapcov žijúcich v našej obci, ktorí hrávajú v iných kluboch a aspoň takto šíria dobré meno našej dediny. Samozrejme, všetci v našom klube im na diaľku fandíme a držíme im palce, aby sa presadili vo veľkom futbale a ak sa im to aj náhodou nepodarí, radi ich uvidíme v rodnej obci v červeno-bielom drese KFC.

Thomas Kotlár - Spartak Trnava (nar. 2003)

Thomas začínal v prípravke KFC u Peťa Gyárfása, paradoxne, registračku mu spravili v Močenku, je teda typickým príkladom, ktorý sme spomínali v úvode Momentálne je na hosťovaní v Spartaku Trnava, kde nastupuje na poste útočníka, keďže najviac ho baví strieľať góly. Futbal má rád, denno-denne sme ho kedysi vídavali na našom ihrisku, kde trénoval takmer nonstop. Nevynechá však ani jeden zápas nášho áčka, kde drží palce súrodencom Danovi a Radimovi, ktorí bojujú za naše farby a po ktorých zdedil lásku k futbalu (a po Danovi aj talent :) ). Má nespočetne veľa individuálnych úspechov z rôznych turnajov za najlepšieho strelca či hráča. Pod patronát si ho v októbri tohto roku zobrala agentúra Karola Csontóa, ktorá má pod svojimi krídlami aj hviezdneho Mareka Hamsika. Dúfajme, že to Thomasovi vydrží a budeme mať z neho ešte veľa radosti. Nastupuje za U13 a trénuje ho Ľuboš Benkovský.

Adam Krajačič - Slovan Duslo Šaľa (nar. 2001)

Syn trénera brankárov v našom klube Antona Krajačiča je naším odchovancom, do Šale išiel na ročné hosťovanie tento rok v lete. Nastupuje na poste stopéra alebo hrotového útočníka, možno ho teda považovať za univerzálneho hráča s dobrou postavou, ktorý rád útočí a vie aj tvrdo zakončiť. Aj preto je momentálne najlepším strelcom svojho tímu. Futbalové danosti a talent zdedil po otcovi, potrebuje však viac disciplíny, len vtedy z neho môže byť dobrý futbalista. Každý, kto chodí na žiacke zápasy, resp. vidí do diania, vie o Adamových výstrelkoch v minulej, či predminulej sezóne v našom mužstve. Jeho trénerom v Šali je Marián Ďatko.

René Paulen - Spartak Trnava (nar. 2002)

Brankársky talent zo Sliváša je vnukom nášho starostu. Svoje kvality naposledy predvádzal na školskom pohári vo Veľkom Záluží, kde reprezentoval našu základnú školu a celý turnaj odchytal bez jediného inkasovaného gólu. René je snaživý chlapec, ktorý sa lopty nebojí, nemá problém ssa postaviť do brány ani na tréningu našich mužov, kde vôbec nezaostáva za dospelými. Nastupuje za Spartak Trnava v kategórii U14 a trénuje ho Roman Šulek.

Timotej Kudlička - FC Nitra (nar. 2003)

Chlapec zo Seredskej ulice sa dostal do FC Nitra zo susedného Močenku, kde s futbalom aj začínal v prípravke. Hráva na poste útočníka, rád dáva góly a o jeho talente sa už presvedčil nejeden brankár. Tiež zbiera individuálne ocenenia, podobne ako Thomas, s ktorým bol dokonca v All Stars tíme na medzinárodnom turnaji Fragaria Cup. Tam bol tiež aj najlepším strelcom. Nastupuje v kategórii U13 a trénuje ho Peter Gunda.

Peter Kudlička - FC Nitra (nar. 2003)

Timotejova dvojička je pre zmenu obranca. Jeho kariéra má navlas rovnaký priebeh ako v prípade brata. Typický poctivec a dríč na ihrisku je prínosom pre každé mužstvo. Neodflákne jediný súboja a aj preto je veľmi obľúbený. Obaja súrodenci chodia do 7.ročníka športovej triedy na Tulipánovej ulici v Nitre.

Adam Lenický - FK Močenok (nar. 2001)

Adam tiež začínal v prípravke u Peťa Gyárfása, odkiaľ potom odišiel na hosťovanie do FC Nitra, kde navštevoval športovú triedu. Je to snaživý hráč, ktorý je doma v obrane. Do konca kalendárneho roka je na hosťovaní v Močenku, kde hráva za starších žiakov. Dúfajme, že hosťovanie nebude chcieť predĺžiť a na jar ho konečne uvidíme v červeno–bielom drese.

Francesco Lenčéš - FK Močenok (nar. 2003)

Prvé futbalové kroky urobil v prípravke KFC u Peťa Gyárfása, tiež ho však po nejakom čase zaregistrovali v Močenku. Popri futbale ho bavilo aj karate, na ktoré na chvíľu presedlal, no momentálne piluje už iba futbal. Gény mohol zdediť po strýkoch Igorovi a Fraňovi Kalabovcom. Nastupuje na kraji obrany a hrá už za starších žiakov.

Tomáš Vereš - FK Močenok (nar. 1999)

Chlapec z Hlavnej ulice hráva za dorast Močenku, kde vystužuje obranné rady. Nastúpil už aj za „B“ mužov. Za KFC nikdy nehral.

Kristián Hajnovič - FK Mocenok (nar. 1998)

Chlapec z nových bytoviek na Vinohradníckej ulici je útočníkom močenského dorastu. Aj keď na jar už trénoval s naším dorastom a mal aj záujem v ňom zotrvať, prestup sa nekonal - vedenie Močenku ho neuvoľnilo.

Denis Rábek - FK Slovan Duslo Šaľa (nar. 1998)

Šikovný útočník je naším odchovancom, posledné dva roky však hosťoval v Šali, kde futbalovo napredoval a kde sa aj, bohužiaľ, vážne zranil. V lete podstúpil plastiku krížneho väzu u doktora Malinovského, momentálne rehabilituje, aby sa mohol čím skôr vrátiť na ihriská. Denis to, našťastie, znáša statočne a existuje predpoklad, že po skončení hosťovania, ktoré mu vyprší na konci tohto kalendárneho roku, vybehne na jar v kráľovskom drese a pomôže naším dorastencom strieľať góly. Aj touto cestou mu želáme skoré uzdravenie a šťastný návrat na trávnik.

Dávid Rábek - Slovan Zbehy (nar. 1997)

Ďalší bytovkár z Vinohradníckej je odchovancom FK Zbehy, kde nastupuje s kapitánskou páskou v doraste. V majstrovskom zápase proti naším mužom už bol dokonca aj v nominácii trénera Meszárosa, zápas presedel na lavičke.

Roman Truska - FK Močenok (nar. 2007)

Prípravkár, ktorého k futbalu priviedol Imro Sklenár, no je len ďalším z radu tých, ktorých zaregistrovali v Močenku. Nastupuje tam v kategórii U9.


zdroj foto: Spartak.sk
Created by Arnold Creations