Zavlažovanie v Hornej Kráľovej dokončené!

Zimná prestávka 2012/2013



Presne tak! Čo sa pred pár rokmi zdalo ako utópia, je dnes skutočnosťou. Futbalisti KFC TIBI Horná Kráľová už po tréningu nebudú musieť ťahať cez celé ihrisko hadicu z navíjacieho bubna, aby mali poliate ihrisko. Po jesennej časti ročníka 2012/2013 sa totiž vybudoval nový systém zavlažovania, ktorý im, ako aj hospodárovi, výrazne uľahčí prácu. O projekte “Zavlažovanie“ sme sa porozprávali s dvoma osobami, bez ktorých by sa projekt len veľmi ťažko uskutočnil: o myšlienke vybudovať nové zavlažovanie nám povedal viac pán Tibor Révay, predseda ŠTK a rodák z Hornej Kráľovej, samotnú výstavbu zavlažovania nám priblížil Ing.Róbert Kokeš, futbalista KFC TIBI a absolvent SPU v Nitre, odboru záhradníctvo. Oboch sme vyspovedali v interview, ktoré nám malo priniesť čo najviac informácií o projekte.

Peter Odráška(P.O.): Ako a kedy vo Vás skrsol nápad, že by v Hornej Kráľovej bolo potrebné vybudovať kvalitnejší systém zavlažovania, aký bol doteraz?
Tibor Révay(T.R.): Myšlienka vybudovať zavlažovacie zariadenie mi vŕtala hlavou už dlhšiu dobu. Niekoľkokrát som ju spomenul pri rôznych príležitostiach na ihrisku KFC, no na odpoveď som nikdy nečakal dlho – najčastejšia znela: nie sú peniaze. Bolo mi tak jasné, že tadiaľto cesta nepovedie. Keďže som delegátom v súťažiach ZsFZ, týždeň čo týždeň chodím po rôznych mestách či dedinách a stretávam sa s množstvom ľudí, ktorí pracujú pri futbale. Pri takýchto stretnutiach takmer vždy príde k slovu aj financovanie jednotlivých klubov a rôznych projektov. Počas jesennej časti som bol delegátom v Trenčianskych Stankovciach, kde polievanie majú už dlhšiu dobu a pri mojom príchode na štadión hospodár „veselo“ polieval. Hneď som pomyslel na naše ihrisko. Neskôr som bol v Horných Orešanoch a tam sa práve po stretnutí konalo slávnostné otváranie polievacieho zariadenia. Toto ma už tak „nabudilo“, že som ihneď začal robiť prvé kroky.

P.O.: Aké boli ďalšie kroky k úspešnému začatiu projektu? Ktoré osoby ste ďalej kontaktovali? V akej výške sa pohybuje cena tohto zariadenia?
T.R.: Moju myšlienku ohľadom vybudovania zavlažovania som porozprával známemu podnikateľovi, o ktorom som bol presvedčený, že rád pomôže. Táto moja intuícia bola správna, pretože ihneď po našom prvom stretnutí prisľúbil financovanie tohto projektu. Jeho vypracovaním som oslovil Róberta Kokeša a po menšom doplnení sa mohlo začať s výstavbou. Tu moja úloha skončila. Veľmi dôležitý bol aj postoj a dôveryhodnosť starostu obce Emila Rábeka, ktorý celý projekt zastrešil a pre investora bol garanciou, že peniaze budú použité správne. Jedinou podmienkou investora bolo, aby zostal v anonymite. Túto jeho podmienku plne akceptujem a som rád, že som malou mierou aj ja prispel k výstavbe polievacieho zariadenia, ktorého hodnota je niečo cez 10 000 €.

P.O.: Aká bola tvoja úloha v projekte, Róbert? Aké boli tvoje povinnosti?
Róbert Kokeš(R.K.): Mojou úlohou v projekte bolo komplexné zabezpečenie všetkých materiálov, výkonov a prakticky dohliadanie na dodržanie technologických postupov. Začínalo to vypracovaním projektu na mieru nášho ihriska, kde bolo potrebné prispôsobiť rozloženie postrekovačov rozmerom plochy. Ďalej bolo nevyhnutné zabezpečiť výkopové práce, materiálne zabezpečenie a samozrejme výkonnú silu. :)

P.O.: Kto všetko má podiel na tomto projekte, na koho určite nemožno zabudnúť?
R.K.: Toto všetko by nebolo možné bez iniciatívy p.Tibora Révaya, ktorý bol nápomocný pri získaní finančných prostriedkov, a vlastne môžeme povedať, že bez neho by sme ani nemysleli na takéto niečo. Takisto nemôžem zabudnúť na starostu obce p.Emila Rábeka, zamestnancov OcÚ, samozrejme chlapcov z KFC, ktorí boli ochotní prísť pomôcť na ihrisko, keď bolo treba a takisto by som chcel touto cestou poďakovať sponzorovi, ktorý toto všetko zaplatil, hoci možno s našou obcou ani veľa nemá spoločné a investoval do tak veľkého projektu.

P.O.: Koľko času bolo treba na dokončenie projektu? Aká dlhá doba prešlo od prvého rozrytia trávniku až po záver? Koľko dní do týždňa sa pracovalo, resp. ako často sa robilo?
R.K.: Trávnik sme začali frézovať 23.11.2012 a frézovanie drážok trvalo asi 12 hodín čistého času. Pracovali sme trochu etapovite, nakoľko bol už koniec sezóny a materiál bolo treba doobjednávať. Takže ak sa nejaký materiál doručil, okamžite bol nainštalovaný do plochy. Ak sa teploty dostanú do plusových hodnôt, bude plocha dokončená kompletne.

P.O.: Priblíž nám, Róbert, čo všetko bolo treba spraviť, t.j. aké práce mali ľudia na starosti? Popíš nám, prosím ťa, celý priebeh výstavby zavlažovania. Aká panovala nálada v pracovnom kolektíve?
R.K.: Začínali sme prvotným vytýčením postrekovačov a premeraním prekrytia zavlažovacích plôch. Po týchto prácach sme začali s frézovaním výkopov a následným umiestňovaním drenážnych rúr do lôžka a zásyp kamennou štrkodrvou. Po osadení drenážnych rúr sme začali s pokladaním technológie zavlažovania. Tu bolo treba položiť asi 500 metrov hadice s priemerom 63 mm a k nim postrekovače vo vopred vytýčených rozostupoch. Každý postrekovač je ovládaný samostatne, takže komfort zavlažovania je vysoký. Po zapojení postrekovačov a všetkých elektrospotrebičov s tým spojených bolo zavlažovanie potrebné vyskúšať. Verte mi, ten pohľad na našom ihrisku stojí za to! Po odskúšaní sme museli zavlažovanie okamžite zazimovať a zasypať. Na jar položíme trávnatý koberec do stredového pásu a budeme sa tešiť na dobré výkony našich tímov! Môžem povedať, že nálada bola vždy výborná a všetky nástrahy sme spoločne vyriešili k spokojnosti.

P.O.: Možno o niečo jednoduchšia otázka: v čom je novovybudované zavlažovanie lepšie než to, ktoré sa používalo doteraz? V čom spočívajú jeho najväčšie výhody?
R.K.: Do konca jesennej časti ročníka 2012/2013 sme používali tak trochu zastaranú metódu zavlažovania nášho ihriska, čo predstavovalo pásové zavlažovacie zariadenie, ktoré sa používa najmä v poľnohospodárstve. Pre športoviská sa tento typ nedoporučuje, nakoľko dochádza k utláčaniu pôdy a hlavne pre manipuláciu s ním, nakoľko musí byť vynaložená obrovská sila na jeho rozvinutie po ploche. Inštalovaný typ závlahy je plne automatický a zabudovaný v ploche ihriska. Tento druh zavlažovania je využívaný na špičkových domácich a zahraničných futbalových ihriskách. Je zaručená rovnomernosť zavlažovania na ploche, nie je nutná prítomnosť obsluhy, nie je nebezpečná pre hráčov (bude pokrytá umelou trávou), je vždy k dispozícii a nie je potrebné sa zamýšľať nad jej prípravou. S týmto typom závlahy bude napredovať aj kvalita nášho trávniku a dúfam teda, že aj predvedená hra, nakoľko niekedy boli pohnútky, že zlé výsledky a zranenia sú dôvodom nepripravenosti hracej plochy.

P.O.: Trochu na odľahčenie: pracovali všetci podľa tvojich predstáv? Alebo môžeš predsa len na niekoho povedať: tento nepracoval na 100%?! :)
R.K.: S pracovným kolektívom som maximálne spokojný a vedel by som si ich prítomnosť predstaviť aj na iných investičných akciách! Nemôžem o nikom povedať, že pracoval zle alebo, že sa mu nechcelo. Všetci zúčastnení prišli za účelom pomôcť a to bolo citeľné. Týmto by som im chcel poďakovať za ich čas a vykonanú prácu.

P.O.: Ako celý systém vybudovaného zavlažovania funguje, na akom princípe? Popíš nám, prosím ťa, trochu viac celý mechanizmus novovybudovaného zavlažovania, aby mu porozumel aj laik.
R.K.: Tak, ako som už spomínal vyššie, zavlažovanie je plne automatické a je ovládané časovým spínačom. Každý postrekovač je ovládaný spínačom samostatne, takže vieme nastaviť každú časť ihriska zavlažením s potrebnou dávkou vody (napr. medzi domácou striedačkou a rohovou zástavkou býva ihrisko v letných mesiacoch suchšie, tak tam vieme zavlažovaciu dávku upraviť na potrebu trávnika ). Na ploche sú osadené turbínové postrekovače, ktoré dávku vody rozdeľujú veľmi rovnomerne. Chcem však upozorniť všetkých, že pri svojej práci sú aj nebezpečné, a to z dôvodu extrémne silného prúdu vody, ktorý môže zraniť aj dospelú osobu. Systém je dokonca vybavený dažďovým senzorom. Ten vypína systém, keď sa vyskytnú neočakávané a výdatné zrážky (napr. letná búrka pred zápasom v noci zo soboty na nedeľu). Nie je nutné v priebehu dažďa ísť vypínať obsluhou systém, takže nikto nebude viazaný na nejaké časté alebo neustále obsluhovanie systému. Ak to teda zhrniem, systém sa spúšťa v čase, aký nastavíme a v dávke, akú nastavíme. Časový spínač sa spája s vybraným postrekovačom pomocou elektrického prúdu a vtedy otvára na postrekovači elektromagnetický ventil a spúšťa sa zavlažovací cyklus. Cyklov môže byť aj viac za deň a vieme ich ovládať aj manuálne v prípade potreby, napr. pred zápasom.

Pre futbalistov KFC TIBI, ako aj pre celý klub je tento projekt obrovským krokom vpred. Futbalisti sa môžu po dlhej dobe tešiť na trénovanie v horúcich letných mesiacoch, keď budú konečne môcť behať na mäkkom a poliatom ihrisku. Verme, že im pohodlnejšie trénovanie dopomôže k lepším výkonom na ihriskách, čím by, samozrejme, potešili svojich verných priaznivcov.

Vo fotogalérii prikladáme fotografie z prác na ihrisku KFC TIBI Horná Kráľová, po čase priložíme určite ďalšie snímky, už priamo z polievania trávnatej plochy.


autor článku: Peter Odráška
Created by Arnold Creations