V.Siládi: „Musia sa naučiť základy futbalu!“

Sezóna 2012/2013



Pred časom fungovala v Hornej Kráľovej prípravka. Potom to však s ňou šlo dole vodou, až sa jej v sezóne 2012/2013 chopil Vladimír Siládi. Dnes majú prípravkári riadne tréningy, odohrali už aj dva zápasy.

Peter Odráška(P.O.): Prečo si sa rozhodol trénovať prípravku?
Vladimír Siládi (V.S.): Prečo? Bolo to hlavne kvôli udržaniu futbalu v žiackom mužstve KFC TIBI. Chodím na zápasy žiakov a vidím, koľko ich chodí na zápasy, vždy maximálne 12-13, čo je málo. Ak si zoberieme, že každý rok skončia dvaja-traja chlapci, tak ich treba niekým doplniť, inak by nemal kto hrať. To samozrejme nadväzuje na dorast aj A-mužstvo. Chcel som taktiež pomôcť trénerovi žiakov, ktorému niektorí chlapci, vekovo prípravkári, chodili na tréning. Nedá sa totiž trénovať rovnako 14-ročnému a 9-ročnému chlapcovi. Pri deťoch je to veľký fyzický rozdiel, preto bolo ich bolo potrebné rozdeliť do dvoch kategórií.

P.O.: Koľko detí chodilo na tréningy prípravky na začiatku a koľko ich chodí teraz?
V.S.: Zo začiatku som mal na tréningoch len nejakých 6-7 detí, dnes je to lepšie. Chodí ich 10-12, čo je počet, pri ktorom sa dajú tréningy lepšie kombinovať a vymyslieť, chlapci si môžu zahrať oveľa lepšie futbal.

P.O.: Z čoho pozostávajú jednotlivé tréningy? Na čo v nich kladieš najväčší dôraz?
V.S.: Snažím sa klásť dôraz najmä na prácu s loptou, ako je jej vedenie, prihrávky aj streľba na bránu. Pred prípravným zápasom trénujeme postupné útoky na súperovu bránu, čím si zase ja preverím ako obranu, tak aj útok. Toto sa nám osvedčilo pri druhom zápase s Hájskym, ktorý sme vyhrali rozdielom štyroch gólov.

P.O.: Čo je tvojim hlavným cieľom pri trénovaní? O čo sa najviac snažíš pri práci s deťmi?
V.S.: Ide mi najmä o to, pritiahnuť chlapcov v mladom veku k futbalu, aby mali aj iné záľuby, ako je v dnešnej dobe trebárs počítač. Vidím to aj na svojich deťoch po učení, ktoré ich zaujíma tak, že ho musia absolvovať, a potom nasleduje počítač. To ako ich rodič príliš neschvaľujem. A keďže v našej obci nie je veľa možností, ktoré by mohli deti zaujať, je tu futbal, ku ktorému sa ich snažím pritiahnuť. Samozrejme, ďalším dôvodom je spomínané doplnenie žiackeho mužstva chlapcami, ktorí sa môžu plne zapojiť do žiackeho tímu. Aj to bol jeden z hlavných dôvodov, pre ktorý som začal trénovať. Pri práci sa v prvom rade snažím, aby ich tréningy bavili, aby sa naučili základy futbalu, pochopili, o čom futbal je, že je to tímová hra.

P.O.: Poslúchajú ťa deti alebo máš občas problém s udržaním poriadku a s autoritou?
V.S.: Deti sú deti. Ako rodič viem, že je pri nich prvoradá trpezlivosť. Problém s udržaním poriadku nemám, snažím sa ich viesť k disciplíne. Ak chcú vo futbale niečo dosiahnuť, budú ju potrebovať.



P.O.: Sú medzi deťmi niektoré, pri ktorých si si už teraz povedal: Tento raz bude určite hrať za Kráľovú?
V.S.: Samozrejme, že sú medzi nimi aj chlapci, ktorí by mohli a som si istý, že aj budú hrať za Kráľovú. Povedať však teraz, že ten alebo ten bude hrať za Kráľovú, by bolo voči ostatným chlapcom nefér. Záleží len na nich, ako budú na sebe pracovať. Ak budú makať, určite to dotiahnu ďaleko.

P.O.: Deti ktorej vekovej kategórie vlastne môžu navštevovať tréningy prípraviek? Kedy je chlapec prípravkár a kedy žiak?
V.S.: Zo začiatku chodili chlapci z druhého a tretieho ročníka na ZŠ, neskôr sa však pridali aj starší. Privítam na tréningu každého, kto chce začať s futbalom od prvej do piatej triedy, starší chlapci by už mali trénovať so žiackym mužstvom.

P.O.: Majú prípravkári len tréningy, alebo absolvovali už aj nejaký ten zápas, nebodaj turnaj?
V.S.: Turnaj sme zatiaľ neabsolvovali žiadny, ale odohrali sme dva prípravné zápasy s Hájskym. Prvý sme prehrali rozdielom asi štyroch gólov. Na tento zápas mi vtedy prišlo toľko chlapcov, že som ani nevedel, ako sa niektorí volajú. Prehra ich však nabudila a začali chodiť na tréningy, ktoré sa potom zmenili, keďže chlapcov chodilo viac a dalo sa lepšie kombinovať. Druhý zápas sme, ako som už spomínal, vyhrali rozdielom štyroch gólov.

P.O.: Na záver malá pozvánka: Kedy bývajú tréningy prípravky, ak by chcel prísť niekto nový?
V.S.: Keďže sú teraz prázdniny, tréningy nemávame. Tie začnú v septembri a ja, samozrejme, privítam každého chlapca, ktorý má záujem o futbal.

autor článku: Peter Odráška
Created by Arnold Creations