L.Kokeš ml.: „Sezónu neberiem ako úspešnú!“

Sezóna 2012/2013
Napriek tomu, že sa seniorské mužstvo počas jesene pohybovalo na najvyšších priečkach v tabuľke, na jar sa v niektorých fázach sezóny muselo obávať o svoju budúcoročnú účasť v 5.lige Juh. Výsledky, hráčov aj plány do budúcej sezóny zhodnotil tréner KFC TIBI Horná Kráľová Ladislav Kokeš ml.

Peter Odráška(P.O.): Ako by si niekoľkými vetami ohodnotil skončenú sezónu?
Ladislav Kokeš ml.(L.K.): Z môjho pohľadu by som ju nebral ako úspešnú, keďže záver jesennej časti sme vôbec nezvládli a jar bola výsledkovo vyslovene neúspešná. Vytvoril sa však mladý kolektív, ktorý má budúcnosť!

P.O.: Mužstvo z jesene a mužstvo z jari sú dva rozdielne tímy, veľa hráčov po jeseni odišlo či skončilo. Podarilo sa hráčov, ktorí skončili, na jar dostatočne nahradiť?
L.K.: Odchádzajúcich hráčov sme doplnili novými a dovolím si tvrdiť, že nebyť zranení, tak by sa ich podarilo dostatočne nahradiť. To sa však teraz nedá s určitosťou povedať, takže môžem povedať len to, čo bolo, a síce, že sa tak nestalo.

P.O.: Je 11.priečka reálne postavenie tímu v tabuľke, alebo sa mohol pohybovať vyššie? Predsa len, cez jeseň sa mužstvo často pohybovalo až na najvyšších priečkach.
L.K.: Je pravda, že sme sa na jeseň pohybovali na špici, vtedy sme mali veľmi dobrú fazónu, všetko fungovalo, ako malo a priklonilo sa k nám aj šťastie, ktoré sme v závere jesennej časti pri zraneniach kľúčových hráčov nemali. Na jar sme prepracovali káder, nastali v ňom veľké pohyby, veľa sa zmenilo. Mužstvo sa zohrávalo, prišli opäť zranenia kľúčových hráčov (Sailer, Modrocký aj Kališ), s týmito hráčmi som po zimnej príprave počítal ako s ťahúňmi, keďže sa tak v príprave ukazovali. Namiesto nich však museli hrať náhradníci, dorastenci, alebo hráči, ktorí už svoju kariéru predtým ukončili, museli si zvykať oni na mužstvo aj mužstvo na nich. Ale keď mám povedať nejakú priečku, tak myslím, že reálny bol pohyb okolo šiesteho miesta v tabuľke, to by sa nám však museli vyhýbať zranenia, ktorých bolo opäť požehnane. Súťaž bola vyrovnaná a v zápasoch rozhodovali detaily, každý mohol vyhrať s každým.

P.O.: S kým z kádra si najviac spokojný? Kto ťa potešil prístupom či výkonmi?
L.K.: Najviac som spokojný s tímovým duchom. To bolo na tom super, že sme spolu vyhrávali aj prehrávali, ťahali sme za jeden koniec povrazu, aj keď sa nedarilo! Z hráčov ma potešil J.Psota, ktorý sa dostal do zostavy vďaka početným zraneniam, zrazu však patril medzi lídrov obrany a dalo sa na neho na sto percent spoľahnúť. Samozrejme, vypracoval sa najmä vďaka zlepšenej tréningovej morálke. Výkonmi nesklamal ani L.Lenčéš, ktorý prišiel z dorastu. Žiaľ, v závere sa aj on zranil. Stabilné výkony podával Straňák, na ktorého bol spoľah napriek tomu, že nastupoval striedavo na štyroch rôznych postoch. V prístupe k povinnostiam sa zlepšil M.Bleho, ktorý podával dobré výkony. Keď mal svoj deň, dokázal mužstvo potiahnuť, ani on sa však nevyhol slabším výkonom a často sa stalo, že sa na ihrisku „stratil“. Stále je však mladý, všetko má pred sebou, a ak bude na sebe makať, môže byť lídrom tohto mužstva. Tradične výborne hrával kapitán Ľ.Kollár, ktorý opäť zabudol na to, koľko má rokov a v pohode na ihrisku porážal dvadsaťročných mládencov.

P.O.: Z koho, resp. z čoho si, naopak, sklamaný?
L.K.: Sklamaný som asi len z I.Bila, ktorý vynechával tréningy, raz kvôli zraneniu, inokedy kvôli práci, rodine, únave, atď... Jednoducho povedané, netrénoval a na ihrisku potom museli spoluhráči behať aj za neho, nehovoriac o množstve spálených šancí, ktoré dokázal zahodiť. Viac som čakal aj od M.Pála, ktorý prišiel na jar. Nedokázal sa presadiť a podľa mňa sa mal viac pobiť o miesto v základe.

P.O.: Kde bola najväčšia prednosť mužstva a kde naopak, najväčšia slabina?
L.K.: Najväčšou prednosťou mužstva bol jednoznačne tímový duch. Najväčšou slabinou spomínaná nezohratosť mužstva, zavinená zraneniami kľúčových hráčov.



P.O.: Cez zimu odišla do Močenku dvojica Kotlár-Pilo. Počítaš s ňou do svojich budúcosezónnych plánov alebo ich klub pošle opäť na hosťovanie či dokonca prestup?
L.K.: Táto dvojica sa sama rozhodla, že chce hrávať vyššiu súťaž a za lepších podmienok! U nás sa odvtedy nič nezmenilo, takže pochybujem, že budú mať obaja záujem hrať za Hornú Kráľovú. Čo s nimi spraví klub, to už nie je otázka pre mňa.

P.O.: Na jar prišla až pätica hráčov, hoci Modrocký so Sailerom toho moc neodohrali. Čo sa týka Mikéciho, Pála a Turňu, bol si s nimi spokojný?
L.K.: Čo sa týka Pála, toho som už spomínal. Mikéci sa v príprave ukazoval veľmi dobre, potom však ustrnul a podával slabé výkony. Postupom času sa však aj vďaka poctivej práci v tréningu dostával do tempa a v závere súťaže sa na jeho hru už dalo pozerať. Turňa mal dobré zápasy, ale ani on sa nevyhol výkyvom. Rozhodne má čo zlepšovať, je však poctivec, je mladý a futbal ho baví. Myslím, že výkonmi pôjde ešte hore.

P.O.: Nasleduje obdobie pred novou sezónou, t.j. obdobie turnajov. Poznáš už nejaké nové mená, ktoré sa objavia v drese KFC cez turnaje, ktoré bude klub skúšať?
L.K.: Mám v hlave nejaké dve-tri mená, nechám si ich však zatiaľ pre seba.

P.O.: Po jeseni skončila v červeno-bielom drese nitrianska dvojica Levčík-Penzeš, no viacerí v klube sa netaja tým, že by ich v našom drese v budúcnosti radi videli. Ako to s nimi vyzerá?
L.K.: S týmito chalanmi som v neustálom kontakte. Penzo podstupuje intenzívnu liečbu, ktorá je náročná a nejaký čas ešte potrvá. Potešiteľné je, že sa jeho stav lepší a verím, že nepotrvá dlho a uvidíme ho v kráľovskom drese, vyslovene sa na ten moment teším a som si istý, že nie som sám. Lečo by sa mal zapojiť do prípravy, je však po operácii členka a odvtedy netrénoval, preto som zvedavý, ako na tom bude.

P.O.: Množstvo hráčov postihli v tejto sezóne zranenia, až to bolo na neuverenie. R.Kokeš, Sailer, Frkala, Modrocký, Kališ, L.Lenčéš, na jeseň Levčík s Penzešom, v zostave si musel často improvizovať. Aká náročná bola práve z tohto pohľadu sezóna?
L.K.: Okrem týchto hráčov tu, samozrejme, boli 2-3 týždňové výpadky niektorých hráčov, ktoré už ani nepočítam. Veru, boli zápasy, keď sme museli poriadne zaimprovizovať, museli sme siahnuť po dorastencoch(L.Lenčéš,D.Tóth), po „starých pánoch“(Sedlák,Új,L.Lencsés, na striedačke bol aj L.Odráška), v poli odohral tri zápasy aj brankár P.Odráška. Tieto zápasy aj tak dopadli, stratili sme v nich body. Všetko zlé je na niečo dobré, v zostave sa tak udomácnili hráči ako J.Psota či Lukáš Lenčéš, ktorí predtým nedostávali toľko príležitostí.



autor článku: Peter Odráška
Created by Arnold Creations