G.Lencsés: „So štvrtou priečkou som spokojný.“

Sezóna 2012/2013
Prebral žiacke mužstvo a hneď z toho bola pekná štvrtá priečka. Gabriel Lencsés presedlal z hráčskej na trénerskú pozíciu, po jeseni pôsobili žiaci dokonca na výbornom treťom mieste.

Peter Odráška(P.O.): Ako by si niekoľkými vetami ohodnotil skončenú sezónu?
Gabriel Lencsés(G.L.): So sezónou som vcelku spokojný, najviac ma škrie, že nemáme o 4-5 bodov viac. Nevyšlo nám pár zápasov, na druhej strane sme však niektoré odohrali na slušnej úrovni. Je však škoda, že to chlapcov baví, iba keď vyhrávame, vtedy sa na ich hru dá pozerať. Keď prehrávame, mám pocit, akoby to dopredu vzdávali a v prvej minúte už čakajú, kedy konečne bude sedemdesiata. Niekedy som čakal viac od ťahúňov, myslím, že mali ešte na viac, ako ukázali. Z dvanástich chlapcov si však nemôžeme príliš vyberať, naopak, môžeme byť akurát tak radi za to, čo máme. Okrem iného by som chcel poďakovať rodičom, ktorí počas celej sezóny vypomáhali rôznymi službami ako odvozmi na vonkajšie zápasy, fotením, občerstvením aj podporou chlapcov na tribúne.

P.O.: S kým si zo žiackeho kádra najviac spokojný? Kto spravil najväčší pokrok?
G.L.: Spokojný som najmä so skúsenými hráčmi. Keď už mám spomenúť nejaké mená, tak Kevin Kotlár, bez ktorého gólov by sme určite neskončili na štvrtej priečke, Dodo Hipp, ktorý hral vzadu veľmi poctivo každý zápas. Ale viacerí mali dobré zápasy: Siládi, Mesároš, Halomi aj Krajačič. Ale ako títo štyria odohrali dobré, tak sa im nevyhli ani zlé zápasy, v ktorých podali slabé výkony. Celkovo sa však nestratil nikto. Zlepšenie vidieť u Zeleňáka, Lukáša Hippa, Lovásza a aj u Hadnaďa v bráne. Ak chalani potrénujú, bude to dobré. Na druhej strane si myslím, že väčší pokrok mohli spraviť Siládi, Krajačič a Poós, pretože rozhodne mali na to, aby sa oveľa viac zlepšili.

P.O.: Kto alebo čo ťa, naopak, najviac sklamalo?
G.L.: Sklamať ma nesklamal nikto. Teda, vo výkonoch nie, skôr to začalo škrípať v správaní chlapcov, začali si viac dovoľovať, vymýšľať, klamať... Tým pádom som to musel nejako zastaviť, vymyslel som teda tresty vo forme behov. Asi som bol na nich príliš dobrý a oni to začali zneužívať.

P.O.: Čo mohlo byť príčinou poklesu v tabuľke? Po jeseni boli žiaci tretí s trojbodovým náskokom, po jari však boli štvrtí so sedembodovým mankom.
G.L..: Neviem. Myslím, že to bude v prvom rade tým, že nám odišiel Denis Rábek na hosťovanie do Šale, čím sme sa veľmi oslabili. Ďalej nám nevyšli 2-3 zápasy, hlavne v Diakovciach a doma s Tešedíkovom a Cabajom. Ak by sme tieto zápasy zvládli, tak máme o tých 6-7 bodov viac.

P.O.: Pracoval si s mimoriadne úzkym kádrom, ktorý sa po odchode hráčov do dorastu ešte zúži. Prídu nejakí mladí hráči z prípravky do žiakov alebo ako plánuješ riešiť nedostatok hráčov?
G.L.: To je pravda, káder bol až tragicky úzky. Veľa hráčov nám nepríde, ak dobre počítam, po odchode štyroch hráčov do dorastu nám s problémami zostane ešte 12 chlapcov, takže to budeme nejako musieť zvládnuť. Z prípravky nám zatiaľ nepríde nikto. Možno tento rok nejako zvládneme odohrať, ale ak to takto pôjde ďalej, že nám budú odchádzať hráči na hosťovania a viacerí aj do dorastu po skončení sezóny, tak to nedopadne dobre.

P.O.: Pri žiakoch si pôsobil prvú sezónu, no hneď z toho bolo pekné 4.miesto. Čo bude v nasledujúcej sezóne? Zostávaš pri nich alebo končíš?
G.L.: To zatiaľ naozaj netuším. Po posledných dňoch v sezóne to vyzerá na môj odchod z mužstva, pretože sa sem-tam nájde človek, ktorý mi vie totálne znechutiť prácu trénera, hoci väčšina chlapcov z mužstva sa vyjadrila, aby som zostal. Ja som sa zatiaľ nerozhodol, všetko sa vyrieši v nasledujúcich dňoch či týždňoch.

P.O.: Žiaci obsadili v tabuľke 4.miesto. Je štvrtá priečka odrazom toho, na čo tento tím naozaj mal, alebo sa podľa teba mal pohybovať na iných priečkach?
G.L.: Pre tím, ktorý odohral túto sezónu, je, myslím si, štvrté miesto dobré. Tretie by bolo asi maximom, ktoré mohol dosiahnuť, na prvé dve miesta sme nemali. Ja som teda spokojný.

P.O.: Prácu si mal sťaženú aj tým, že klub poslal na hosťovanie Denisa Rábeka do Šale. Čo si myslíš o tomto kroku?
G.L.: V prvom rade si treba priznať, že Denis je talentovaný futbalista. Poslať ho na hosťovanie by bolo správnym krokom iba v prípade, keby sme mali dostatočný počet hráčov v žiackom kádri. Ak by bolo teda podľa mňa, ja by som ho na hosťovanie nepustil. Keby máme 16-17 hráčov v kádri, tak, samozrejme, nech sa páči, teraz však bolo chlapcov pri Denisovom odchode 12(!). To však musia pochopiť chlapci spolu s rodičmi. My si proste už nemôžeme dovoliť nikoho púšťať z mužstva preč, veď nám tu pomaly hrozí zánik žiakov a dorastu, čo sa nesmie dovoliť, keďže muži v 5.lige potrebujú obidve mládežnícke mužstvá. Toto treba vysvetliť kompetentným a posťahovať chalanov z hosťovaní naspäť. Na jednej strane chápem rodičov, že tam deti budú trénovať častejšie a naučia sa tam možno viac ako tu, na druhej strane ako tréner jedného z mužstiev KFC a bývalý hráč presadzujem názor, že tieto hosťovania v momentálnej situácii jednoducho nie sú dobrý nápad.









autor článku: Peter Odráška
Created by Arnold Creations