Rozhovor s trénerom Kokešom o ukončenej sezóne 2011/2012 - dospelí


V čase letnej prípravy sme si sadli s trénerom mužstva Ladislavom Kokešom a zhodnotili minulú sezónu, prebrali jeho pohľad na ňu a zároveň sa pár vetami pohli smerom k tej novej, v ktorej bude naše mužstvo účinkovať v piatej lige juh.

1. Ako hodnotíš práve skončenú sezónu?
Hodnotím ju určite veľmi záporne, keďže sa skončila pre nás najhoršie, ako mohla. Skončili sme posledný a vypadli sme, je to smutné!

2. Čim to je, že sme veľa bodov stratili v domácom prostredí, kde sme body nepúšťali?
Svoju úlohu tu zohralo viacero aspektov. Myslím, že to bolo celkovou klímou, aká vládla za posledný rok, rok a pol v klube. Hráči jednoducho neboli motivovaní, respektíve boli niekedy až frustrovaní z tej neistoty, aká tu vládla. Stále sme počúvali iba nejaké klebety a dohady a každý iba niečo počul, že nebude futbal a nie sú peniaze, prihlásia nás do okresu, alebo ešte nižšie a ešte všelijaké hrôzostrašné scenáre sa dalo počuť v dedine...To všetko nemuselo byť, ak by pred hráčov predstúpili niektorí funkcionári a chlapsky sa na rovinu porozprávali o situácii a konkrétnych cieľoch mužstva. Veľakrát by hráči privítali, keby im po prehratom zápase prišiel niekto kompetentný z funkcionárov aspoň vynadať, aby cítili, že ešte niekomu na tom záleží a nie sú sami. Do kabíny a medzi hráčov chodil jedine prezident klubu, ostatným akoby to bolo jedno. Aby som ale odpovedal na otázku, doma sme stratili tak veľa bodov hlavne kvôli tomu, že hráči neboli dostatočne nabudení a bojovne naladení, ako by sa to v domácom prostredí vyžadovalo a bolo strašne ťažké ich motivovať nám trénerom! Hráči nie sú všetci rovnakí, majú rôzne povahy a u nás strašne chýbali víťazné tipy, ktoré z mužstva vymizli aj kvôli týmto skutočnostiam. V minulosti v Kráľovej tráva horela, teraz si aj priemerné mužstvo chodilo k nám po body ako keby to bola samozrejmosť. Bolo to fakt veľmi frustrujúce pre hráčov aj trénerov. V konečnom účtovaní sme boli ale na ihrisku my hráči ,ktorí to mohli priamo ovplyvniť, no bohužiaľ sme toho v týchto podmienkach neboli schopní, zlyhávali sme v dôležitých momentoch a čím ďalej, tým častejšie.

3. Jar sme mali jednoznačne lepšiu, môže za to kvalitná zimná príprava?
Či bola kvalitná? No myslím, že tak 60% -na. Ja som s ňou spokojný nebol...Tréningová účasť bola priemerná a niektorí hráči sa do nej zapojili až týždeň - dva pred majstrákom, čo je nemysliteľné. Jar bola lepšia kvôli ľahšiemu vylosovaniu, to je môj názor.

4. Čo chýbalo, aby sme neboli na poslednom mieste?
Vyhrať doma o dva zápasy viac. Spomeňme si na zbabrané zápasy doma so Sládkovičovom, ČFK Nitra, Váhovcami, Dvormi. To som len tak narýchlo spomenul štyri, čo ma napadli a bolo ich viac. Remízy s Kolárovom, Štúrovom...Radšej sa k tomu nevracajme, tieto zápasy sme si jednoznačne pobabrali sami a nie je sa na koho vyhovárať, zbabrali sme to. Možno keby sme sa v zime posilnili o dvoch - troch hráčov, kvalitného trénera, prišiel by nový impulz. Teraz je to už jedno, musíme sa pozerať dopredu, život sa predsa nekončí jedným vypadnutím. Teraz treba v prvom rade stabilizovať káder, aby sme mali k dispozícii aspoň 16 - 18 použiteľných hráčov, ktorí budú na sebe pracovať, to je základ ďalšieho existovania.

5. Čo povieš na spoluprácu s J.Adamčom a môžeš popísať, ako ste mali rozdelené kompetencie?
Pán Adamča prišiel 2 týždne pred súťažou, čo je dosť krátka doba na spoznanie kádra, takže to nemal ľahké. Skúšal hráčov na viacerých postoch, bohužiaľ nebol na to čas. Stálo nás to tri body v prvom kole s Dvormi, keď sme skúšali hrať na jedného útočníka Viktora a polčas sme prehrávali o dva góly, druhý polčas sme išli na dvoch a za päť minút sme mohli vyhrávať, žiaľ, šance zostali nevyužité. Ja som mal rozcvičku, Krajačič mal brankárov a pán Adamča viedol tréning a taktickú prípravu pred zápasom. Keď bol práceneschopný, viedol som to ja spolu s Krajačičom. Žiaľ postupne upadala tréningová morálka a chodili sme na tréning 5-6, čo bolo o ničom. Po zápase v Sládkovičove však tréner už neprišiel a skončil bez slova, z čoho som smutný a myslím, že aj hráči sa chceli aspoň rozlúčiť. Ďalej musím podotknúť, že naše ihrisko bolo v zlom stave, nepoliate a tvrdé, hráči si na ňom privodili zranenia, brankári prestali trénovať a nebolo jednoduché absolvovať na takom teréne dva dni tréning za sebou, žiaľ toto je dlhodobejší problém, ktorý by sa mal riešiť...

6. Ktorí hráči ťa sklamali a ktorí naopak potešili?
Sklamal ma svojim prístupom Viktor, netrénoval skoro vôbec a na jeho hre to bolo vidieť. Ak by makal na sebe a chytil formu, tak určite nevypadneme, ale takto bol v niektorých zápasoch skôr na príťaž, keďže museli behať zaňho ostatní. Sklamal ma tiež Tomi Kokeš, s ktorým som tiež rátal ako s ťahúňom, no časté výpadky zavinené buď chorobou alebo zranením boli príčinou jeho slabej formy. Viac som čakal takisto od Radima Kotlára, Mateja Bleha, Mareka Gyarfása. To sú hráči, na ktorých by sa malo v budúcnosti stavať a to si musia aj oni sami uvedomiť a tak začať aj hrať. Potešil ma Ľubo Kollár, ktorý išiel vždy príkladom a správal sa aj na tréningu aj na zápase ako správny profesionál.

7. Šušká sa, že nie sú dobré vzťahy v kabíne, silný duch, čo kedysi zdobilo naše mužstvo, sa vytratil, aký je tvoj názor?
No tak to by som chcel vedieť, kto to šušká...:-)))) Nie je to pravda, určite nie!!! Určite že v kabíne teraz nie je taká pohoda, ako som už spomínal na začiatku rozhovoru, ale verím, že keď prídu výhry, tak príde aj do kabíny tá stará sila.

8. Letná príprava je krátka, čo v nej?
Letná príprava prebieha veľmi dobre, účasť na tréningoch je veľmi dobrá a takisto chlapci zvládajú náročnú zaberačku aj v tých veľkých horúčavách bez problémov. Teší ma návrat staronových hráčov do kádra, či už Mareka Lenického („Mazák“), Tomáša Lencsésa („Rybár“), Danka Kotlára. Zatiaľ si počínajú dobre, verím, že im to vydrží a onedlho už budú prínosom pre mužstvo. Absolvujeme tri turnaje a chceli by sme dva prípravné zápasy.

9. Čaká nás piata liga, mužstvá v nej sú väčšinou pre nás neznáme, aké má mužstvo ciele?
Áno, väčšinou neznáme, ale určite nie slabé. 5.liga má svoju kvalitu a budeme musieť hrať veľmi dobre, aby sme sa držali v strede tabuľky. Ciele by som si preto nedával, pôjdeme od zápasu k zápasu a uvidíme. V prvom rade však musíme uspokojiť našich fanúšikov, ktorým sme v poslednej dobe veľa radosti neurobili a sme im čosi dlžní!!! Hlavne tým, ktorí chodili na naše zápasy aj vtedy, keď to s nami vyzeralo katastrofálne, tí majú náš obdiv a určite si to zaslúžia. Pre nich sme povinní urobiť maximum, aby sa konečne v nedeľu cítili dobre a mali z našej hry radosť.


autor článku: Mgr. Ladislav Odráška
Created by Arnold Creations