Priestor pre najmenších




Tak znel názov projektu, vďaka ktorému pribudlo v areáli futbalového štadióna detské ihrisko. Ako to v týchto prípadoch býva, nebolo to celkom také jednoduché. Poďme teda pekne po stopách tohto úspešného projektu.

V prvom rade bolo treba nájsť nejaký grant, cez čo by sme mohli podať projekt. Takéto niečo sa nakoniec podarilo cez VIA Romanum, čo je vlastne združenie obcí v Šalianskom okrese (okrem našej sú tam ešte aj Močenok, Hájske, Trnovec nad Váhom a Selice). Do tohto združenia sa okrem samotných obcí zapájajú aj občianske združenia, čo sme teda okamžite využili (treba povedať, že o.z. FK KFC TIBI podávalo aj v minulosti viacero projektov, ktoré boli neúspešné, spomeňme grant Rodinný futbal). Vo vypracovanom projekte bolo cieľom vybudovanie veci prospešnej pre širokú verejnosť – detského ihriska. Prvý krok bol úspešne za nami. Projekt prešiel (v celkovej sume 3.700 Eur) a tak sme mohli pokračovať. Na rad prišlo papierovanie, dokladovanie rôznych čestných vyhlásení a príloh (napr. nájomná zmluva, kópia dokladu o pridelení IČO, ale musel sa spraviť napríklad aj prieskum trhu) potrebných pre úspešné podporenie projektu. Kto robil nejaký projekt, vie, aká drina a koľko „papierovačiek „s tým je. Táto fáza bola takisto úspešná. Prišiel na rad podpis zmluvy a mohlo sa začať s výstavbou. Zákazku vyhrala firma PILINKA z Močenku. Ďalším krokom bola tvrdá práca. Samotný klub bol takisto nápomocný. Členovia klubu natierali farbou pripravené veže a drevo, spravila sa brigáda, kde sa kopali základy pre položenie dvoch veží ihriska a zalievali sa betónom, R. Kokeš podsadil plochu, kde stojí ihrisko trávou, vytrhali sa pne, ktoré bránili ihrisku pred položením, vyrovnávala sa samotná plocha. Kopec roboty, ktoré by bez dobrovoľníkov nešli. Dodávateľovi sa nakoniec podarilo detské ihrisko dostavať a pripraviť do hodov. Samotné ihrisko pozostáva z dvoch veží, medzi ktorými je mostík, z jednej šmýkačky, lezeckej steny a štyroch hojdačiek. V obci tak vznikol ďalší priestor, kde sa môžu hrať naši najmenší. Futbalový klub si takisto príde na svoje, novopostavený objekt priláka na ihrisko množstvo hrania sa chtivých detičiek. Areál štadiónu sa opäť skultúrnil a stal sa miestom, kde môžu prísť celé rodiny s deťmi. O vhodnosti investície svedčí aj prvý víkend, v ktorý bolo detské ihrisko otvorené. Vyťaženosť bola takmer stopercentná, v nedeľu na zápase prišlo rodičov aj s deťmi. Ich radosť je najväčšou radosťou a satisfakciou.

Poďakovať treba v prvom rade dodávateľovi stavby firme PILINKA z Močenku, konkrétne jej majiteľovi pánovi Marekovi Šarkézimu, firme Pre naše deti s.r.o. z Močenku (pani Siládiovej), futbalistom a trénerom, ktorí sa zúčastnili brigády, Róbertovi Kokešovi, projektovému manažérovi VIA Romanum Tomášovi Lencsésovi, každému, kto svojou troškou prispel k úspešne postavenému detskému ihrisku a keď nebudem chvíľu skromný, tak aj Ladislavovi Odráškovi :).


autor článku: Mgr. Ladislav Odráška
Created by Arnold Creations