Gabuš trénerom žiakov

Zimná prestávka priniesla zmenu na trénerskom poste žiakov. Doterajšieho úspešného trénera Ľubomíra Straňáka vystriedal jeho spoluhráč zo seniorského mužstva Gabriel Lencsés. Ako sa dostal k trénovaniu žiackemu mužstva, aké sú jeho plány a ciele, o tom všetkom sme sa s novým trénerom porozprávali.

1.Gabuš, ako si sa vlastne dostal k trénerskému kormidlu u našich žiakov? Nedávno som mal v hlave takú myšlienku, že skončím s aktívnym futbalom, dôvodov bolo viacero. Na futbal som však zanevrieť nechcel, mám rád kráľovský futbal a vždy mu rád pomôžem. Dozvedel som sa, že žiacky tréner Ľubo Straňák končí z časových dôvodov, tak som sa podujal, že prevezmem po ňom trénerské žezlo. Bolo by to fakt škoda, keby žiacke mužstvo zanikne. Nakoniec sa situácia vykryštalizovala tak, že som zostal aj pri A mužstve, takže budem to mať o to ťažšie, ale verím, že to zvládnem.

2.S trénovaním nemáš zatiaľ žiadne skúsenosti, nebude to pre teba handicap?
Je pravda, že trénerské skúsenosti veru nemám. Mám však skúsenosti ako hráč. Počas hráčskej kariéry som sa naučil nejaké trénerské fígle a budem sa snažiť odpozorovať nejaké trénerské ťahy aj od kolegovcov z A mužstva alebo dorastu. Samozrejme, poradiť si určite nechám aj od druhých, ktorí budú sledovať mojich zverencov a prídu s nejakou zaujímavou myšlienkou.

3.Aká je tvoja trénerská filozofia, ktorej by si sa chcel pri trénovaní hornokráľovských žiakov držať?
No, tak v prvom rade by som bol rád, keby sa chlapci bavili na tréningu, aby na ne nechodili nasilu a aby neprestali chodiť kvôli tomu, že ich tam šikanujem. Po chlapcoch netreba len vykrikovať, ale ako sa hovorí, aj sranda musí byť. Vyznávam zásadu, že najprv treba odmakať a potom môžeme aj srandovať. Mám pocit, že zatiaľ to celkom zaberá.

4.Aké tréningy preferuješ?
Žiaci musia podľa mňa robiť celý tréning s loptami, to je základ. Musia si na loptu navyknúť a všetky cviky robiť len s ňou. Pre nich nejaké behanie nič neznamená. Alebo keď už majú behať, tak aj to robíme s loptami.

5.Ako ťa prijali žiaci medzi seba a ako to vyzerá s tréningovou dochádzkou?
S dochádzkou som zatiaľ spokojný, veľa chlapcov nemáme, ale na tréningu je vždy priemer tých desať hráčov. Mám pocit, že ich to zatiaľ baví. Ale na ich názor sa treba opýtať priamo ich.

6.Poďme k hre, mužstvo trápi slabá koncovka, čo im radíš ty ako bývalý útočník aby sa zlepšili v tejto činnosti?
Chlapci musia viac strieľať, byť dôraznejší pred bránou a góly potom prídu. Problémom je aj psychika, niektorí chlapci si neveria, musíme popracovať aj na tom a potom verím, že sa útočná fáza zlepší.

7.Mužstvo je momentálne na siedmom mieste v tabuľke, aké sú plány a ciele trénera v jarnej časti?
Určite by sme sa chceli posunúť vyššie v tabuľke. Chceli by sme získať viac bodov, ako ich máme po jeseni, vtedy budem spokojný.

Gabušovi za rozhovor ďakujeme a želáme veľa šťastia v tejto neľahkej úlohe akou trénovanie žiakov určite je. Touto cestou futbalový klub KFC TIBI ďakuje bývalému trénerovi Ľubovi Straňákovi za jeho dobre odvedenú prácu pri trénovaní žiakov. Veríme, že jeho nástupca nadviaže na jeho prácu a potiahne kráľovských žiakov k ešte vyšším métam a lepším výsledkom.


autor článku: Mgr. Ladislav Odráška
Created by Arnold Creations