Predstavujeme: Michal Hipp


Michal Hipp patrí k najznámejším Hornokráľovčanom. Produkt liahne Hornej Kráľovej to dotiahol až do reprezentácie Slovenska. Narodil sa 13.marca 1963 a detstvo prežil vo svojej rodnej obci spolu so svojím bratom Petrom (mimochodom, dlhoročným hráčom KFC). Obom učaroval futbal a stali sa členmi žiackeho mužstva vtedajšieho TJ Horná Kráľová. Trénerom bol vtedy Štefan Muran. Zo žiackej kategórie prešiel do dorasteneckého mužstva. O jeho talente svedčí aj fakt, že už v šestnástich rokoch postupne nazeral do A mužstva a naberal skúsenosti.
Nezdržal sa tu dlho, odišiel do Novák na SOU chemické (mechanik – automatizačné techniky). Jeho schopnosti si všimli v neďalekej Šali, kam Michal prestúpil. Mal vtedy 20 rokov. Pomohlo mu pravidlo, ktoré vydal vtedajší zväz, že každé mužstvo v I. a II. SNL muselo mať v základnej zostave povinne jedného hráča do 20 rokov. Michal to spĺňal. Trénovala ho Trnavská legenda Jozef Adamec a hrával krajného záložníka. Po angažmáne v Šali pobudol rok v Hurbanove (v rámci ZVS, ktorú absolvoval v Komárne), kde sa pod trénerom Dragúňom preškolil na stopéra. Odtiaľ nasledovalo jeho najdlhšie a najvydarenejšie angažmán. Bola ním Plastika Nitra. Michal tu odohral 138 zápasov, súperom nasúkal 17 gólov. Na rodeného obrancu (stopéra) slušná vizitka. Spoluhráčmi mu boli okrem iných také legendy ako Jež, Chatrnúch, Borko alebo Palúch. V roku 1986 Plastika postúpila do prvej ligy, kde sa stala šťukou ligy, dokonca v roku 1989 hrala pohár UEFA! Tu odohrali asi najpamätnejšie zápasy v histórii Nitry proti FC Köln, v drese ktorého hrali také hviezdy ako Illgner, Littbarski či Hassler. Michal dokonca na pôde súpera skóroval! Počas pôsobenia v Plastike si ho všimli aj reprezentační tréneri a Michal v rokoch 1990 a 1991 päťkrát reprezentoval Československo. Premiéru mal proti Fínku, ďalej hral aj proti Anglicku, Islandu, Španielsku a Francúzsku. V roku 1991 odišiel na polročné hosťovanie do Rakúskeho First Vienna FC. Po roku sa vrátil späť do Nitry, kde odohral 15 zápasov a vsietil jeden gól. Nasledoval dvojročný kontrakt so Sláviou Praha, kde 30 ročný Michal dokázal, že nepatrí do starého železa. Za zošívaných odohral 39 zápasov. Nasledoval prestup do 1 FC Košice. Tu sa končí jeho reprezentačná kariéra. Po rozdelení Československa nastúpil v piatich zápasoch za samostatné Slovensko a pod vedením Jozefa Vengloša pridal aj jeden gól (proti Malte). Hrdí sa tým že nastúpil na prvý zápas samostatného Slovenska v histórii (proti SAE). V 32 rokoch sa vrátil do Nitry, kde pobudol rok. Jeho predposledným pôsobiskom boli Piešťany, kde spolu so spoluhráčmi spôsobil futbalový boom. Odtiaľ si to namieril do Felstu, kde v roku 1998 ukončil svoju aktívnu hráčsku kariéru.
Michal po tomto momente nezanevrel na futbal. Venoval sa mu naďalej ako tréner. Prvým mužstvom, ktoré trénoval, bolo Gabčíkovo. V roku 2000 bol chvíľu asistentom v Nitre, odkiaľ prešiel na 6 rokov do Artmedie Petržalka, kde bol asistentom Galisa. Spojenie s Galisom bolo jedným z dvoch osudných spojení v Michalovom trénerskom živote. V Petržalke fungoval chvíľu aj ako hlavný tréner. Potom si ho však tréner Weiss stiahol so sebou do Ruska, kde mu dve sezóny robil asistenta v Saturne Ramenskoje. V roku 2007 sa vrátil na Slovensko, kde opäť s Weissom vytvorili trénerské duo v Artmedii. Po zvolení Weissa za trénera Slovenskej reprezentácii sa Michal stal hlavným trénerom Artmedie. Vydržal tu do sezóny 2009, keď ho angažoval Slovan Bratislava. Ich spojenie však trvalo iba polroka, Michal ako asistent reprezentačného trénera (od 2008) sa rozhodol venovať naplno národnému mužstvu. Mimochodom, ako asistent reprezentačného trénera pôsobil aj v rokoch 2003 až 2006. Trénerom bol vtedy Galis.
Michala v jeho futbalovej kariére zdobila poctivosť, tvrdosť, neoblomnosť. Išiel pevne za svojím cieľom a ten vždy dosiahol. Týmto vynikal, týmto sa líšil od svojich vrstovníkov. Spomínaná nepoddajnosť a prístup k futbalu môže byť vzorom aj pre mladých chlapcov aj z našej obce. Aj z takej malej dedinky sa dajú dosiahnuť veľké méty. Michal to dokázal. Ku cti mu svedčí, že na svoju obec nezabúda a vždy, keď mu to čas dovolí, zastaví sa vo svojej rodnej obci. Dokonca si aj zahrá príležitostne za starých pánov KFC TIBI Horná Kráľová.
Držme nášmu rodákovi palce aj na MS v Afrike, kde bude mať vďaka nemu zastúpenie aj naša obec a náš klub.

autor článku: Mgr. Ladislav Odráška
Created by Arnold Creations