Naše nádeje


Každý vie, že futbalový klub má svoje základy a korene v žiackej kategórii. Je ľahšie si hráča vychovať ako potom za ťažké peniaze kupovať nejakého cudzieho. Mužstvá so širokou detskou základňou bývajú spravidla úspešné aj v starších kategóriách. Takzvané umelé družstvá, ktoré nakúpia hráčov do seniorského mužstva a zabúdajú, že dom sa takisto buduje od základov, spravidla nemávajú dlhú životnosť. Naša obec, s cca 2000 obyvateľmi nemá také možnosti a členskú základňu ako iné, väčšie obce, či nebodaj mestá. Napriek tomu treba povedať, že sa s mládežou pracuje dobre.
Tréneri Ľubomír Straňák a Peter Gyarfás sú hráčmi seniorského mužstva. Sú to mladí chalani, s nejakými skúsenosťami už, ktoré sa snažia vštepiť a naučiť svojich zverencov. Na poste trénera nastala v zimnej prestávke zmena, Štefana Velčického kvôli pracovnej vyťaženosti vystriedal spomínaný Ľubo Straňák. Tréneri majú chlapcov rozdelených do dvoch skupín – starší žiaci, ktorých má na starosti Ľubomír Straňák a prípravku trénuje jeho kolega Peťo Gyarfás. Starší žiaci sú chlapci, ktorí hrávajú majstrovské stretnutia, ich mladších kolegov toto len čaká. Tí sa zatiaľ venujú nácviku základných futbalových činností, ako prihrávky, spracovanie lopty a podobne. Aktívni sú však aj oni, svedčí o tom ich účasť na viacerých turnajoch, napríklad na nedávno konanom turnaji v Močenku v hale a podobne.
Potešiteľné je, že naše nádeje nezaháľali ani v zime a začali zimnú prípravu už koncom januára, keď si chodili zahrať do miestnej telocvične. Starší žiaci trénujú tri krát do týždňa, utorok, štvrtok a piatok o 16:00 na ihrisku. Na súpiske je vedených 19 hráčov. Prvý majstrák ich čaká 24. apríla a hneď derby so susedným Močenkom. Prvoradou úlohou starších žiakov by mala byť príprava na prechod do dorastu. Tento rok končia šiesti chlapci, verme, že na futbal nezanevrú a budú pokračovať v dorasteneckom mužstve, ktoré účinkuje v štvrtej lige.
Prípravka trénuje dvakrát v týždni v telocvični, konkrétne to je pondelok o 16:30 a stredu 16:00. Von sa dostanú, keď sa počasie trošku zlepší. Na ozrejmenie termínu prípravka – sú to chlapci, ktorí patria do kategórie mladší žiaci, ale zatiaľ im normy neumožňujú nastúpiť a koniec koncov, medzi staršími a vyššími chlapcami by sa na ihrisku stratili. Vekovo patria do prípravky žiaci tretích, štvrtých ročníkov a mladší. Tréner eviduje aj škôlkarov. Celkovo je tu približne 12 chlapcov. Samozrejme, ak má niekto záujem, tréneri avizujú, že sú vítaní. Stačí prísť počas tréningu za trénerom a ten už potom chlapca zaradí. Mimochodom, medzi žiakmi môžu hrať aj dievčatá, takže pozvánka platí aj pre ne :). Ak ma pamäť neklame, bola by prvou dievčinou v histórii KFC :).
V dnešnej dobe, keď je pred futbalom plno iných detských záujmov, je potešiteľné, že sa takto usilovne pracuje s mládežou. Veríme, že entuziazmus ľudom pracujúcim v tejto kategórii nevyprchá. Nie je nič krajšie, ako vidieť, ako malí chlapci robia pokroky. Je odvekou pravdou, že investovať do mládeže sa oplatí, vynaložené úsilie sa potom niekoľkonásobne vráti. A nakoniec, veď každý futbalista bol raz žiakom.

autor článku: Mgr. Ladislav Odráška
Created by Arnold Creations