Malá obec, veľké výkony


Horná Kráľová leží v okrese Šaľa. Okres Šaľa tvorí 12 obcí + jedno mesto (Šaľa pochopiteľne :)). Naša obec so svojimi cca 1900 obyvateľmi je deviata najväčšia, čo znamená, že sú len štyri obce menšie od nás. Konkrétne to sú Dlhá nad Váhom, Kráľová nad Váhom, Hájske a Žihárec. Toľko geografické okienko. Prečo to však spomínam na stránke futbalového klubu? Chcel by som poukázať na to, že KFC Tibi nie je na tom až tak zle. Ako deviata najväčšia (a piata najmenšia) obec okresu hrá štvrtú ligu. Vyššiu súťaž hrá len prvoligová Šaľa a Neded (mimochodom, piata najväčšia obec), ktorý je o súťaž vyššie ako KFC Tibi, teda v tretej lige. Štvrtú ligu ako my hrá ešte Tešedíkovo (počtom obyvateľov tretia najväčšia obec, približne dvakrát toľko obyvateľov ako Horná Kráľová...). Ostatných deväť obcí hrá nižšie ligy. Druhá najväčšia obec v okrese Močenok v piatej lige, podobne ešte štvrté najväčšie Vlčany. Tímy z ostatných obcí účinkujú v prvej (1), druhej (3) a tretej triede (3). Zaujímavé zistenie, nie?
Poďme však ďalej. Naši dorastenci hrajú štvrtú ligu. Vyššie je iba dorast okresnej Šaľe (tretia liga). Potom však nasleduje v štvrtej lige náš dorast. Iba náš dorast! Druhý najlepší dorast z okresu Šaľa...V piatej lige účinkujú dorasty Vlčian a Tešedíkova. Päť tímov účinkuje v majstrovstvách kraja. Za zmienku stojí, že Hájske, Žihárec, Diakovce a Dlhá nad Váhom dorast nemajú.
Čo sa týka žiakov, okrem druholigových Šaľanov hrajú ostatných desať tímov spoločnú súťaž, majstrovstvá kraja. Kráľová nad Váhom a Žihárec nemajú žiacke mužstvo.
Ako súvisí počet obyvateľov s futbalom? Veľmi ľahko. Čím viac obyvateľov, tým väčší hráčsky potenciál. Ak má obec 900 obyvateľov ako napr. Dlhá nad Váhom, dá sa pochopiť, že nepostavia jedno mužstvo (v tomto prípade dorast). Nie je totiž z čoho čerpať. Ľudské zdroje sú obmedzené. Ďalšia vec je, že čím väčšia obec, tým väčší obecný rozpočet. Samozrejme, je na obci, akou čiastkou bude dotovať šport, konkrétne futbal. Ale dá sa predpokladať, že je priama úmera medzi veľkosťou obce a finančnou podporou obecnému futbalovému klubu.
KFC Tibi Horná Kráľová teda nie je na tom až tak zle, čo poviete? Piata najmenšia obec v okrese a seniorské mužstvo je tretie najlepšie v okrese, dorastenci druhí a žiaci sú na úrovni ostatných obcí. Ďalším plusom je, že všetky tri mužstvá majú zabezpečený bezproblémový chod a účinkovanie. Napríklad také Diakovce, ktoré sú väčšie od nás, majú zapojené len dve mužstvá. Alebo Žihárec, porovnateľné s nami (200 obyvateľov menej) má zapojené len jedno mužstvo a aj to v najnižšej súťaži...
V neposlednom rade, naše mužstvá nehrajú vo svojich ligách podradnú úlohu. „A“ mužstvo je v tabuľke jedenáste, dorast takisto. Umiestnenie trošku pokrivkáva u žiakov, ale tam to je otázkou toho, čo je dobrý ročník. A keď sa pozrieme na skladbu jednotlivých mužstiev, aj tu nájdeme potešujúce informácie. V dobe, keď sa hráči kupujú ako tovar na trhu, je vysoko cenené, ak hrajú v mužstve domáci chlapci. Pri pohľade na základnú zostavu našich seniorov zistíme, že prevažná väčšina sú chlapci z obce. Takzvaní legionári sú len Gál, Valášik, Greguš a brankári. Ešte raz zopakujme, že Horná Kráľová má 1900 obyvateľov...Dorastenecké mužstvo má dvoch chlapcov z Hájskeho, jedného z Veči a jedného z Diakoviec. Ostatní všetci domáci. A to hrajú vysoko cenenú štvrtú ligu...
Takže si vážme, čo máme!

autor článku: Mgr. Ladislav Odráška
Created by Arnold Creations